Slovenački Dondon zakupio deo Žitoprodukta

Predstavnici slovenačke firme Dondon i Žitoprodukta iz Zrenjanina, koji je početkom godine dat na upravljanje državi, potpisali su danas ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i zakupu dela imovine te zrenjaninske fabrike za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda. Na osnovu tog ugovora Dondon će zakupiti deo silosa za pšenicu kapaciteta 9.500 tona, mlin za mlevenje brašna, silos za brašno, pekaru i vozila za prevoz hleba. Prva ulaganja slovenačke firme u opremu, novu tehnologiju i mlin iznose oko 500.000 do 600.000 evra, kao i 1,5 miliona evra u repromaterijal, sirovine i obrtna sredstva potrebna za pokretanje proizvodnje. Potpisivanjem ugovora nisu u potpunosti rešeni problemi Žitoprodukta, ali su stvoreni uslovi da firma normalnije funkcioniše, jer je zbog nagomilanih obaveza iz prethodnih godina njen opstanak doveden u pitanje. Obaveza slovenačkog Dondona je da preuzme 115 radnika Žitoprodukta, a eventualni višak zaposlenih reši kroz socijalne programe.

Slovenački Dondon zakupio deo ŽitoproduktaPredstavnici slovenačke firme Dondon i Žitoprodukta iz Zrenjanina, koji je početkom godine dat na upravljanje državi, potpisali su danas ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i zakupu dela imovine te zrenjaninske fabrike za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda.

Na osnovu tog ugovora Dondon će zakupiti deo silosa za pšenicu kapaciteta 9.500 tona, mlin za mlevenje brašna, silos za brašno, pekaru i vozila za prevoz hleba.

Direktor te slovenačke firme Aleš Mozetić kazao je da njihova prva ulaganja u opremu, novu tehnologiju i mlin iznose oko 500.000 do 600.000 evra, kao i 1,5 miliona evra u repromaterijal, sirovine i obrtna sredstva potrebna za pokretanje proizvodnje.

Nisu u potpunosti rešeni problemi

Prema rečima direktora Žitoprodukta Sima Grujeskua, potpisivanjem ugovora nisu u potpunosti rešeni problemi te fabrike, ali su stvoreni uslovi da firma normalnije funkcioniše, jer je zbog nagomilanih obaveza iz prethodnih godina njen opstanak doveden u pitanje.

Kako je rekao, obaveza slovenačkog Dondona je da preuzme 115 radnika Žitoprodukta, a eventualni višak zaposlenih reši kroz socijalne programe.

Od sredstava koje će dobiti od zakupa, objasnio je Grujesku, Žitoprodukt će moći da obezbedi sredstva za rad, lične dohotke i deo troškova, a prihodi od silosnih kapaciteta biće upotrebljeni za namirenje obaveza prema bankama.

"Tako ćemo omogućiti da banke ne krenu u prodaju imovine", dodao je on napominjući da je sklapanje ugovora dobro i za grad jer će imati širi asortiman i bolje snabdevanje, ali i saradnju sa individualnim proizvođačima i zadrugama koji će imati siguran plasman proizvoda.

Potpisivanju su, između ostalih, prisustvovali i gradonačelnik Zrenajnina Mileta Mihajlov i pokrajinski sekretar za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

Vasin je rekao da je ta fabrika dobila ozbiljnog partnera i podsetio da je Dondon do sada preuzeo i Fidelinku iz Subotice, kao i pekaru u Kikindi.

Zrenjaninski Žitoprodukt, po odluci Višeg suda u Beogradu, od 1. januara ove godine nije u vlasništvu Đorđa Božića kojem je privremeno oduzeto pravo upravljanja nad 72 odsto imovine.

Pred kraj prošle godine, zbog nedostatka brašna moglo se dogoditi da Zrenjaninci ostanu bez hleba, radnicima se dugovalo nekoliko zarada, a firma je bila u blokadi više od 270 dana u iznosu od 316,5 miliona dinara.

Privredna saradnja beleži znatan rast

Istovremeno, privredna saradnja Slovenije i Srbije poslednjih godina beleži znatan rast.

Tokom 2010. i u prvoj polovini ove godine obim razmene premašio je milijardu evra, iznos koji je zabeležen 2008. godine, pre svetske finansijske krize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik